Groen licht voor Plant of the Future

24
Mei 2018
Plant of the future

Het project ‘Plant of the Future’ gaat van start. Afgelopen woensdag heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekendgemaakt dat een ten behoeve van de realisatie van dit project ingediende aanvraag voor het Regionaal Investeringsfonds mbo is gehonoreerd. Het project heeft een looptijd van vier jaar en er is een totaalbedrag van € 3,3 miljoen mee gemoeid. Een publiek-private samenwerking tussen de onderwijsinstelling STC Group, bedrijven en overheden in de regio maakt de fabriek van de toekomst mogelijk. De fabriek van de toekomst wordt gerealiseerd op de STC-locatie in Brielle. Hier worden mbo-studenten opgeleid tot allround operationeel technici en volgen bedrijven bijscholingscursussen en trainingen.

Binnen het project ‘Plant of the Future’ werken de partijen uit de regio Rotterdam-Rijnmond aan een innovatieve praktijkfaciliteit. Deze praktijkfaciliteit biedt een goed beeld van hoe de fabriek van de toekomst in de procesindustrie er uit komt te zien. Studenten en docenten gaan binnen de fabriek aan de slag met leren over en ervaren van voorspellend onderhoud en excellent presterende procesinstallaties. Daarmee zijn studenten nog beter voorbereid op hun toekomstige baan. Door dit project uit te voeren in de regio Rijnmond wordt ook beantwoord aan de doelstellingen van het Regionaal Investeringsfonds mbo. Dit fonds richt zich op onderwerpen als het oplossen van personele tekorten, betere afstemming tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt en investeren in onderwijsinfrastructuur.

Uitdagingen voor beroepen in de industrie
Met de fabriek van de toekomst willen de deelnemende partijen aantonen dat, dankzij verregaande digitalisering, onderhoud voorspelbaar wordt en dat afvalstromen en CO2 emissies tot nul teruggebracht kunnen worden. Daarmee veranderen de functies van toekomstige procesoperators en onderhoudstechnici drastisch. Dankzij Plant of the Future kunnen huidige studenten zich hier optimaal op voorbereiden.

Scholen en bedrijfsleven gaan binnen de Plant of the Future samenwerken in deelprojecten om innovaties binnen de fabriek van de toekomst mogelijk te maken en verder te stimuleren. Deze deelprojecten worden – als idee of concrete kennisvraag – aangedragen door industriële bedrijven uit de sectoren (petro)chemie en energie. Andere partijen met kennis van procestechniek, onderhoudsmanagement en industriële automatisering bieden ondersteuning.

Samenwerking scholen, overheden en bedrijven
Onderwijs- en kennisinstelling STC Group is penvoerder namens alle samenwerkings-partners in dit project: Techniek College Rotterdam, STC Group  en Hogeschool Rotterdam, gemeenten Rotterdam, Brielle, Hellevoetsluis, Spijkenisse en Westvoorne, Huntsman Holland B.V., Emerson Automation Solutions, Deltalinqs en VNCI. Daaromheen is een ring ontstaan van belangstellende andere scholen, overheden en bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Max van der Meer, vice president Global Operations & Technology van Huntsman is ambassadeur. Emerson Automation Solutions is bereid gevonden expertise, ICT en ondersteuning te leveren als trusted partner binnen het project.

 

 

 

Meer nieuws

 • Juni
  15

  Nieuwe opleidingsschepen voor STC Group

  STC Group voegt de komende jaren nieuwe binnenvaartschepen voor de verschillende nautische opleidingen aan haar vloot toe. Bij het ontwerp en de bouw van de schepen maken we gebruik van de kennis en ervaring die in de organisatie aanwezig is. Daarnaast betrekken we ook externe partijen die

  Lees verder

 • Juni
  14

  STC werkt mee aan Startbaan 5

  Na vier succesvolle edities werkt het STC ook in 2018 mee aan het scholings- en oriëntatieproject Startbaan.

  Lees verder

 • Juni
  07

  Winnaars van het Rotterdams Havenevenement 2018

  Diverse talenten die werken of leren in de Rotterdamse haven zijn vanavond in de schijnwerpers gezet tijdens de feestelijke lustrumeditie van het Rotterdams Havenevenement. MCR-prijsfinalist Martine Kooy werd gekozen tot meest talentvolle mbo-student. Daarnaast werden nog twee prij

  Lees verder

 • Mei
  29

  STC Group neemt deel aan Maritime Industry 2018

  Van 29 mei t/m 31 mei 2018 ontmoet de maritieme sector elkaar tijdens de Maritime Industry 2018 in de Evenementenhal in Gorinchem. U bent van harte welkom in onze stand (J.120).

  Lees verder

 • Mei
  22

  Lustrumeditie Rotterdams Havenevenement

  Op donderdag 7 juni vindt de vijfde editie van het Rotterdams Havenevenement plaats; hét jaarlijkse moment waarop de Rotterdamse haven jonge én iets minder jonge haventalenten in het zonnetje zet. Mis het Havenfeestje van het jaar niet! Reserveer een plaats in de zaal.

  Lees verder