Herdenking Samuel Paty

02
November 2020

Vandaag herdenken Franse scholen de moord op Samuel Paty. Ook Nederland staat hierbij stil. Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob hebben hierover de volgende brief gestuurd aan de vertegenwoordigers van alle scholen en leraren:

‘Onze Franse ambtsgenoot heeft ons gevraagd samen stil te staan bij de moord op Samuel Paty. Nederland staat vierkant achter leraren en de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting. Docenten moeten in vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen zodat onze kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige burgers die kunnen samenleven in een land dat wordt gekenmerkt door vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

We vragen iedereen in het onderwijs maandag stil te staan bij het belang van de vrijheid van meningsuiting. Uiteraard verschilt de manier waarop dat kan per school en per leeftijd. En of het onderwerp al besproken is in de school. Misschien kan een badge gemaakt worden en online gedeeld worden. De vlag kan halfstok. Zoek als leraren elkaar op en bespreek bijvoorbeeld met elkaar hoe het gesprek over soms moeilijke onderwerpen in de klas gevoerd kan worden. En voor zover dat niet al gebeurd is, kunnen ook de leerlingen en studenten betrokken worden, door samen met hen de acties te doen of gesprekken te voeren, of door het houden van een minuut stilte. Op welke manier dan ook het beste past, laten we ons solidair tonen.

Samen moeten we ervoor zorgen dat we in verdraagzaamheid de dialoog kunnen blijven voeren.’

 

Afgelopen maandag stuurde het STC bestuur een bericht aan alle medewerkers met als titel #jesuisprof. Hieronder een deel uit deze brief:

“Samuel Paty had in de klas spotprenten laten zien. In dit geval van de profeet Mohammed. Hij wilde ongetwijfeld op die manier de klas laten discussiëren. Discussies die jullie als docenten vast allemaal wel kennen. Over vrijheid van meningsuiting en waardoor die begrensd wordt. Of over vrijheid van godsdienst en tot waar die vrijheid gaat. Dat zijn hele moeilijke thema’s. Waar voor de één een spotprent juist het instrument is om dit bespreekbaar te maken, toont het voor de ander juist aan dat de grenzen van de vrijheid van meningsuiting daarmee worden overschreden.

Maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom dat je in staat moet zijn om daarover van mening te verschillen. Dat je leert om de argumenten te formuleren die je mening onderbouwen. Dat je naar die argumenten van de ander leert luisteren en dat je die respecteert. Ook al ben je het er helemaal niet mee eens.

Docenten als Samuel Paty zijn zó belangrijk. Jullie, docenten, zijn degenen die ervoor zorgen dat het gesprek in de klas tussen de leerlingen en studenten gevoerd kan worden. De ‘Samuel Paty’s’ zorgen ervoor dat verschillende meningen kunnen worden geformuleerd én dat er naar de argumenten geluisterd wordt.

Deze gruwelijke dood van een docent zorgt er hopelijk voor dat we met nog meer energie die gesprekken gaan voeren. Want als we dat niet doen is zijn dood juist voor niets geweest.

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. Die vrijheid is zwaar bevochten. Dat gevecht ging over vrijheid van meningsuiting, over vrijheid van godsdienst en over nog veel meer vrijheden. Die vrijheid moeten we koesteren. Hoe complex het soms ook is om ermee om te gaan en hem ook te gunnen aan mensen die totaal anders denken dan jijzelf.”

Meer nieuws