Binnenvaart radarsimulator STC-Group compleet vernieuwd

04
April 2016
Binnenvaart radarsimulator STC-Group

4 april 2016, Rotterdam – Na een intensieve verbouwperiode heeft de STC-Group de volledig vernieuwde binnenvaart radarsimulator weer in gebruik genomen. De uit vijf stuurhutten en instructieruimte bestaande simulator voldoet aan alle internationale wetgeving en Nederlandse eisen op het gebied van simulatoren.

De binnenvaart radarsimulator is een van de meest gebruikte simulatoren van de STC-Group. De simulator is meer dan veertig weken per jaar fulltime in gebruik.  De simulator wordt niet alleen ingezet voor het opleiden van MBO’ers die bij het Scheepvaart en Transport College een binnenvaartopleiding volgen. Ook binnenvaartschippers, vertegenwoordigers van de waterpolitie en Rijkswaterstaat en  de brandweer trainen hun vaardigheden op de binnenvaartstimulator van de STC-Group. De simulator speelt een belangrijke rol bij het behalen van het radardiploma binnenvaart. Dit diploma is een voorwaarde voor het radarpatent voor varen bij slecht zicht.

AIS-verplichting
Na tien jaar van intensief gebruik waren niet alleen de software maar ook de hardware in de vorm van stuurstoelen, consoles en schermen toe aan vernieuwing. De update van de software was noodzakelijk om te voldoen aan onder andere de AIS-verplichting (Automatic Identification System). Dit systeem, dat de posities en andere gegevens van in de buurt aanwezige schepen op zowel de elektronische kaart als de radar toont, vergroot de veiligheid op het water.

Binnenvaart
Onder de vlag van het Scheepvaart en Transport College volgen ruim 500 jongeren een MBO-binnenvaartopleiding. Daarnaast verzorgt STC Training & Consultancy cursussen en trainingen zoals Radarpatent en Praktijkexamen matroos / schipper voor professionals.

Meer nieuws