Groen licht voor Plant of the Future

24
Mei 2018
Plant of the future

24 mei 2018, Rotterdam – Het project ‘Plant of the Future’ gaat van start. Afgelopen woensdag heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekendgemaakt dat een ten behoeve van de realisatie van dit project ingediende aanvraag voor het Regionaal Investeringsfonds mbo is gehonoreerd. Het project heeft een looptijd van vier jaar en er is een totaalbedrag van € 3,3 miljoen mee gemoeid. Een publiek-private samenwerking tussen de onderwijsinstelling STC Group, bedrijven en overheden in de regio maakt de fabriek van de toekomst mogelijk. De fabriek van de toekomst wordt gerealiseerd op de STC-locatie in Brielle. Hier worden mbo-studenten opgeleid tot allround operationeel technici en volgen bedrijven bijscholingscursussen en trainingen.

Binnen het project ‘Plant of the Future’ werken de partijen uit de regio Rotterdam-Rijnmond aan een innovatieve praktijkfaciliteit. Deze praktijkfaciliteit biedt een goed beeld van hoe de fabriek van de toekomst in de procesindustrie er uit komt te zien. Studenten en docenten gaan binnen de fabriek aan de slag met leren over en ervaren van voorspellend onderhoud en excellent presterende procesinstallaties. Daarmee zijn studenten nog beter voorbereid op hun toekomstige baan. Door dit project uit te voeren in de regio Rijnmond wordt ook beantwoord aan de doelstellingen van het Regionaal Investeringsfonds mbo. Dit fonds richt zich op onderwerpen als het oplossen van personele tekorten, betere afstemming tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt en investeren in onderwijsinfrastructuur.

Uitdagingen voor beroepen in de industrie
Met de fabriek van de toekomst willen de deelnemende partijen aantonen dat, dankzij verregaande digitalisering, onderhoud voorspelbaar wordt en dat afvalstromen en CO2 emissies tot nul teruggebracht kunnen worden. Daarmee veranderen de functies van toekomstige procesoperators en onderhoudstechnici drastisch. Dankzij Plant of the Future kunnen huidige studenten zich hier optimaal op voorbereiden.

Scholen en bedrijfsleven gaan binnen de Plant of the Future samenwerken in deelprojecten om innovaties binnen de fabriek van de toekomst mogelijk te maken en verder te stimuleren. Deze deelprojecten worden – als idee of concrete kennisvraag – aangedragen door industriële bedrijven uit de sectoren (petro)chemie en energie. Andere partijen met kennis van procestechniek, onderhoudsmanagement en industriële automatisering bieden ondersteuning.

Samenwerking scholen, overheden en bedrijven
Onderwijs- en kennisinstelling STC Group is penvoerder namens alle samenwerkings-partners in dit project: Techniek College Rotterdam, STC Group  en Hogeschool Rotterdam, gemeenten Rotterdam, Brielle, Hellevoetsluis, Spijkenisse en Westvoorne, Huntsman Holland B.V., Emerson Automation Solutions, Deltalinqs en VNCI. Daaromheen is een ring ontstaan van belangstellende andere scholen, overheden en bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Max van der Meer, vice president Global Operations & Technology van Huntsman is ambassadeur. Emerson Automation Solutions is bereid gevonden expertise, ICT en ondersteuning te leveren als trusted partner binnen het project.

 

 

 

Meer nieuws