Leraren testen opdrachten voor het Skillslab Maritiem

29
Juni 2018
Skillslab Maritiem

29 juni 2018, Rotterdam – Leraren van het STC testten vandaag verschillende opdrachten voor het gloednieuwe Skillslab. Nu nog in een opblaasbadje, maar vanaf volgend jaar in een professionele waterbak, die deze zomer wordt gebouwd. De oefeningen gaan onder andere over de stabiliteit bij het beladen van schepen en de Wet van Archimedes.

In het gebouw van het STC aan de Lloydstraat wordt naast de entree het Skillslab Maritiem gerealiseerd. Dit is een werfomgeving waar je kunt oefenen en leren. Het Skillslab beslaat twee verdiepingen waar gewerkt wordt volgens het principe van de ontwerpcirkel: van idee en ontwerp naar een prototype dat getest wordt op verbeterpunten. In deze veilige omgeving kunnen leerlingen en studenten ervaring opdoen. Het is mogelijk om te experimenteren, fouten te maken en proefondervindelijk aan te tonen waarom een bepaalde oplossing beter is dan andere.

Centraal in het lokaal komt een negen meter lange waterbak (sleeptank) waarin allerlei testen uitgevoerd kunnen worden. De bak wordt voorzien van camera’s en sensoren. Hiermee worden gegevens verzameld waarmee de theoretische lesstof verduidelijkt wordt. Ook het oefenen van het dokken van een (model)schip is straks mogelijk in de sleepbak.

Op de bovenverdieping worden op laptops met tekenpakketten ideeën bedacht en vertaald. Dit kan in groepjes op loungebanken. De modellen en prototypes worden vervolgens beneden gemaakt met de in het Skillslab aanwezige 3D-printers en lasersnijders of in het composietenlab op de Anthony Fokkerweg. Voor materiaalonderzoek is voorzien in goed uitgeruste NDO- en DO-opstellingen. Hierbij is het bijvoorbeeld mogelijk om magnetisch en ultrasoon samples te onderzoeken die eerder in het lassen- en bankwerkenlokaal zijn gemaakt.

De ruimte is ingericht volgens het ‘open keukenprincipe’: vanaf de straat is te zien wat er binnen gebeurt. De afgelopen maanden hebben verschillende teams lesstof ontwikkeld.

Het Skillslab Maritiem is een idee van docenten van Scheeps- en jachtbouw en wordt gerealiseerd met subsidie van wat vroeger het CIV Maritieme Techniek heette. Vanaf september kan er in het lokaal les gegeven worden aan studenten van het mbo college Maritiem & Techniek, het vmbo en het hbo. Ook start-up bedrijven en onderzoekers zijn meer dan welkom om er aan de slag te gaan. De eerste start-up heeft zich al gemeld. Safer Seas Consultancy zal vlak na de opening meerdere testen uitvoeren in het Skillslab.

Meer nieuws