STC en NS starten samen nieuwe opleiding treinmachinist

10
Januari 2018
NS Reizigers en STC slaan handen ineen

10 januari 2018, Rotterdam – STC en NS hebben onlangs een volgende stap gezet in het gezamenlijk opleiden van vakbekwame treinmachinisten. Zij zetten een handtekening onder een intentieverklaring die moet leiden tot een gecombineerde bol-bbl opleiding voor treinmachinisten voor NS. Deze mbo-opleiding start in september 2018 in Rotterdam en komt naast de reeds bestaande bol-opleiding machinist railvervoer die STC sinds 2013 aanbiedt.

De nieuwe mbo-opleiding op niveau 3 is een gecombineerde bol-bbl opleiding. Studenten gaan het eerste jaar vijf dagen per week naar school. Studenten die in september van dit jaar starten, worden in een jaar tijd klaargestoomd voor het officiële vakexamen voor treinmachnisten. Na het succesvol afronden van dit vakexamen zijn de studenten volledig bevoegd machinist. De gecombineerde bol-bbl opleiding wordt mogelijk gemaakt dankzij experimenteerruimte geboden door het ministerie van Onderwijs.

Al in het tweede jaar komen de studenten in dienst bij NS. Zij gaan als treinmachinist aan de slag op het traject Alphen aan den Rijn – Gouda. Daarnaast gaan zij nog een dag in de week naar school (bbl) voor diverse algemene vakken en om zich voor te bereiden op het eindexamen. Na het behalen van hun diploma kunnen de treinmachinisten ook elders in Nederland aan de slag. STC biedt de opleiding aan naast de bestaande bol-opleiding machinist railvervoer. Deze tweejarige voltijdsopleiding leidt studenten breed op voor een baan bij een goederen- en reizigersvervoerder. Na hun studie maken studenten de keuze bij welk type bedrijf zij aan de slag willen.

Meer nieuws