Openbaar Ministerie schenkt schip aan STC

27
November 2017
Openbaar Ministerie schenkt schip

27 november 2017, Rotterdam – Het Openbaar Ministerie (OM) overhandigt vandaag officieel de sleutels van een geconfisqueerd schip aan STC Group. Het is voor het eerst dat het OM in beslag genomen goederen een maatschappelijke bestemming geeft. Het schip is in beslag genomen in een witwasonderzoek en was vermoedelijk betrokken bij drugstransporten. Het STC gaat het schip gebruiken voor onderwijsdoeleinden. Het schip wordt op maandag 27 november gedoopt.  Het gaat om een 16 meter lang poolexpeditieschip.

Dit schip is door een Franse avonturier ontworpen om tussen de ijsschotsen te varen. Het schip kwam in 2015 in handen van criminelen, die vermoedelijk de speciale functies goed konden gebruiken voor drugstransporten op het water. Zo beschikt het schip over een schacht om ongezien pakketten in het water te laten zakken en een kraan om pakketten en boten aan boord te takelen.

“Het afpakken van geld of ander bezit, raakt criminelen op een plek die hen pijn doet. Door het beslag een nieuwe maatschappelijke bestemming te geven, maken we dat letterlijk zichtbaar in de samenleving. Het is een positieve handreiking voor de gemeenschap en een helder signaal dat criminelen met hun geld en dure spullen niet onoverwinnelijk zijn. Het maakt zichtbaar dat misdaad niet mag lonen en dat de samenleving beter wordt van de bestrijding van criminaliteit: Dat oranje schip was van criminelen in de drugshandel, nu worden er jonge mensen opgeleid voor een eerlijke baan; Dat is een sterke boodschap”, zegt hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen van Parket Rotterdam.

Het schip zal door het STC ingezet worden ten behoeve van de opleiding zeevaart die bij STC Hanze Maritiem in Zwolle een zeevaartopleiding volgen.

Meer nieuws