Met zeilschip de Eendracht naar Brest

22
November 2018
Eendracht

Leerlingen uit klas 4 van het vmbo die de richting Rijn- en Binnenvaart volgen, zijn in november een week op stap geweest met zeilschip De Eendracht, het indrukwekkende schip van bijna 60 meter lang en een masthoogte van 42 meter. Het was nog even spannend of de reis door kon gaan omdat de Eendracht kampte met een motorstoring. Gelukkig ging de proefvaart goed en konden de dertig leerlingen en begeleiders inschepen.

Samen met de kwartiermeesters, vrijwilligers en bemanningsleden moest de groep binnen vijf dagen in Brest aankomen. Een volgende groep stond daar namelijk klaar om verder naar Las Palmas te varen. De leerlingen en begeleiders werden in drie ‘wacht-groepen’ ingedeeld, Rood, Wit en Blauw.

Windkracht 12

Buitengaats maakte een flinke golfslag het veel leerlingen moeilijk de goed verzorgde maaltijd van kok Jorick binnen te houden. Maar het werd nog veel erger… Tijdens de zogenaamde hondenwacht, de wacht van 0.00 uur tot 4.00 uur, werd het windkracht 8 – en dat voelde als windkracht 12!

Zelfs voor de bemanning was dit behoorlijk heftig. Gelukkig werd het vanaf de tweede dag beter. Er bleef weliswaar een sterke wind staan, maar het weer was helder en zonnig.

Met hulp van alle leerlingen werden de zeilen gehesen en de Eendracht gleed als een speer door Het Kanaal naar de Atlantische Oceaan. Het record was 12,5 knopen.

Twee keer zwommen er dolfijnen naast het schip, echt prachtig om te zien.

De leerlingen waren helemaal ingewerkt en deden allemaal hun best om zo goed mogelijk mee te draaien met het team. Ook het ‘zeunen’ (corvee) verliep zonder tegenspraak. De kaptein, Jan Willem, was dan ook zeer te spreken over de leerlingen.

Eenmaal in Brest nam de groep met pijn in het hart afscheid van de bemanning. Met de bus reisden ze terug naar Rotterdam.

Meer nieuws