Allround operationeel technicus - Procesindustrie

Je toekomstig beroep

De allround operationeel technicus – verdieping operations werkt als procesoperator bij een energiecentrale, in de (petro)chemische industrie of bij bijvoorbeeld een waterzuiveringsbedrijf. Je bewaakt het proces van technisch ingewikkelde systemen vanuit de controlekamer en zorgt voor de kwaliteit en veiligheid. Daarnaast help je bij de installatie van nieuwe systemen en het in bedrijf stellen ervan. In de fabriek loop je de controlerondes en communiceer je met de controlekamer. Soms voer je kleine onderhouds-werkzaamheden uit zoals het smeren, reinigen en vervangen van onderdelen. Omdat het bedrijf waar je werkt waarschijnlijk zeven dagen per waak en vierentwintig uur per dat operationeel is, werk je regelmatig in ploegendiensten.

De allround operationeel technicus – verdieping maintenance werkt als installatietechnicus en is verantwoordelijk voor het onderhoud van grote technische installaties. De focus in je werkt ligt op het installeren en onderhouden van technische ingewikkelde systemen bij (petro)chemische bedrijven, elektriciteitscentrales, aan windturbines en in de offshore industrie. Controles vinden plaats aan de hand van metingen. Zijn er problemen, dan voer je correctief onderhoud uit om er zo voor te zorgen dat alle installaties weer volgens specificaties werken. Verder zorg je voor planningen. Je verricht onderhoudswerkzaamheden op het gebied van elektro-techniek, werktuigbouw en instrumentatie.

Met het toenemen van het niveau van de werkzaamheden, stijgt de complexiteit van het werk en de verantwoordelijkheden die je hebt. Daarin zit het verschil met de operationeel technicus op mbo niveau 3.

Je opleiding en vakkenpakket

De opleiding duurt vier jaar en leidt je op voor een verantwoordelijke baan. Je krijgt een afwisselend pakket aan vakken als Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Rekenvaardigheid,  Informatica, Elektrotechniek, Proces-techniek, Werkplaatstechniek, Besturingstechniek, Procesbeheersing, Hulpsystemen, Technisch rekenen, Engineering, Veiligheid, milieu en kwaliteit, VCA, Rotating & Mechanical (pneumatiek en hydrauliek), Processimulatie en Oefenfabriek. Daarnaast krijg je ook een aantal algemene vakken zoals Nederlands en Engels.

Goed om te weten

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Omdat de bedrijven waar je na je opleiding kunt gaan werken vaak zeven dagen per week en vierentwintig uur per dag in bedrijf zijn, werk je vaak in ploegendiensten.  Deelnemers met een vmbo-diploma (kl) starten in een niveau 3 opleiding en hebben de mogelijkheid om in het tweede jaar door te stromen naar deze niveau 4 opleiding. Het is mogelijk om de eerste twee jaar van deze opleiding in Rotterdam te volgen, waarbij je 1 dag per week naar Brielle gaat. Het derde en vierde jaar volg je volledig in Brielle.

Voor deze opleiding geldt een zogenaamde carrière-start-garantie. Dit houdt in dat je een opleiding krijgt met uitzicht op een goed betaalde baan.  Daarnaast krijg je een gegarandeerde stageplaats en een eerste aanstelling binnen de sector.

Leuk om te weten
Een aantal studenten van de mbo-opleiding Allround Operationeel Technicus, in Brielle, voor het eerst begonnen aan de Topklas WIND. Ze krijgen les om later als onderhoudsmonteur in windturbines aan de slag te gaan. Vanaf februari 2019 zijn de studenten begonnen aan hun stageperiode. Daarvoor hebben ze wel een aantal veiligheidstrainingen moeten volgen, waaronder ‘veilig werken op hoogte’. Benieuwd naar het werken op hoogte? Bekijk dan hieronder de vlog van STC in beeld.

Waar kun je aan de slag?
Je kunt met dit diploma aan de slag bij een energiecentrale, in de (petro)chemische industrie, bij een waterleidingbedrijf, zwembad of ziekenhuis.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.

Na je opleiding

Heb je na deze opleiding nog zin om verder te leren? Dan kun je onder andere terecht bij de Rotterdam Mainport Institute voor de hbo-opleiding Chemische Technologie.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Kies hieronder voor de aanmeldlink met de juiste locatie :

Opleidingsniveau:
mbo niveau 4
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
4 jaar
Start:
9 september 2019
Branche:
Procesindustrie
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Kerkhoekstraat 1

3232 AE Brielle

Telefoon: 0181 - 412 799

E-mail: mboprocesindustrie@stc-r.nl