Aviation operations specialist (niveau 4) - Luchtvaart

Mbo-opleiding Aviation operations officer | STC mbo college Rotterdam

Je toekomstig beroep

De aviation operations specialist speelt een belangrijke rol in het proces voorafgaand aan het opstijgen van een vliegtuig. Je bereidt de vlucht voor. Hierbij houd je rekening met verschillende factoren die daar invloed op hebben zoals weersomstandigheden. Jouw werkzaamheden zijn onder andere het maken van beladingsplannen, het verzorgen van briefings aan de bemanning en het onderhouden van contact met de luchthavendienst. Je houdt daarbij rekening met de regels die gelden voor het vervoer van passagiers en vracht. Ook houd je rekening met de strenge veiligheids- en milieueisen en economische belangen. Dit doe je onder andere door de cockpitbemanning op de hoogte te houden over actuele weersomstandigheden en andere situaties die de vlucht kunnen verstoren. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een luchtvaartmaatschappij, een luchtvrachtafhandelaar of luchthavendienst. Met enige werkervaring kun je als aviation operations specialist doorgroeien naar een leidinggevende functie. Je kunt er ook voor kiezen om na het afronden van je opleiding verder te studeren aan het hbo.

Benieuwd of de opleiding Aviation operations specialist iets voor jou is?

Bezoek onze open dag! Op donderdag 9 december kom je alles te weten over onze opleidingen van Logistiek en Vervoer. Kom jij ook langs?

Kun je niet komen? Elke 1e en 3e maandag van de maand staan we voor je klaar met STC Live.
Onze voorlichters beantwoorden jouw vragen over onze opleidingen.

Meer over STC Live

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens de opleiding leer je beladingsschema’s op te stellen. Omdat daar veel rekenwerk bij komt kijken, is het een voordeel als je tijdens je vooropleiding wis- en natuurkunde in je pakket hebt gehad. Je krijgt les in het lezen van weerkaarten en de docenten gaan uitgebreid in op het onderwerp communicatie. Omdat je in een internationale omgeving komt te werken, is er ook veel aandacht voor vreemde talen zoals Engels en Spaans. Daarnaast krijg je les in Flight operations, Ground operations, Meteo, IATA Dangerous Goods, Rekenen en Operations Management. Tijdens je opleiding loop je twee keer twintig weken stage. Dit doe je in het tweede en derde jaar van je opleiding. Na inschrijving moet een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) aangevraagd worden.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Leuk om te weten

Uiteraard draait het op school vooral om wat je leert. Maar we vinden het ook heel belangrijk dat je een leuke schooltijd hebt. Daarom organiseren we regelmatig excursies naar bedrijven en beurzen, (buitenlandse) studiereizen en sporttoernooien.

Open dag en voorlichting

Benieuwd of deze opleiding bij je past? Bezoek dan een open dag, doe mee aan een voorlichting van STC live of kijk wanneer het jou uitkomt de online voorlichting terug.

Ben je nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan. Heb je aanvullende vragen over de opleiding, neem dan contact op met ons servicecentrum via 010 – 429 02 66.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Meld je aan voor de opleiding aviation operations specialist:

Na de aanmelding word je uitgenodigd voor een intake. Deze intake is verplicht. Meer over de aanmeldprocedure vind je hier.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.

Studie in Cijfers
Ben je benieuwd naar de kans op stage en werk van deze opleiding? Klik dan door naar Studie in Cijfers:

Opleidingsniveau:
mbo niveau 4
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
3 jaar
Start:
30 augustus 2021
Branche:
Luchtvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg;
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4;
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma;
mbo-niveau 2 of mbo-niveau 3 diploma;

Waalhaven Z.z. 16

3088 HH Rotterdam

Telefoon: 010 42 90 266

E-mail: mboluchtvaart@stc-r.nl