Aviation operations officer (niveau 4) - Luchtvaart

Mbo-opleiding Aviation operations officer | STC mbo college Rotterdam

Je toekomstig beroep

De aviation operations officer speelt een belangrijke rol in het proces voorafgaand aan het opstijgen van een vliegtuig. Je bereidt de vlucht voor. Hierbij houd je rekening met verschillende factoren die daar invloed op hebben zoals weersomstandigheden. De aviation operations officer maakt ook het vlieg- en beladingsplan, verzorgt de briefing aan de bemanning en onderhoudt het contact met de luchthavendienst. Je houdt daarbij rekening met de regels die gelden voor het vervoer van passagiers en vracht. Daarbij houd je rekening met de strenge veiligheids- en milieueisen en economische belangen. Na vertrek van het vliegtuig begeleid je de vlucht op afstand. Dit doe je door de cockpitbemanning op de hoogte te houden over actuele weersomstandigheden. Ook houd je hen op de hoogte van situaties die het routepatroon verstoren. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een luchtvaartmaatschappij, een luchtvrachtafhandelaar of luchthavendienst.

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens de opleiding leer je vluchtplannen en beladings-schema’s op te stellen. Omdat daar veel rekenwerk bij komt kijken, is het belangrijk dat je tijdens je vooropleiding wis- en natuurkunde in je pakket hebt gehad. Je krijgt les in het lezen van weerkaarten en de docenten gaan uitgebreid in op het onderwerp communicatie. Omdat je in een internationale omgeving komt te werken, is er ook veel aandacht voor vreemde talen zoals Engels. Daarnaast krijg je les in Douane, Flight operations, Ground operations, Meteo, IATA dangerous goods, Personeel en Organisatie, Rekenen en Operations management. Na inschrijving moet een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) aangevraagd worden.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Leuk om te weten

Uiteraard draait het op school vooral om wat je leert. Maar we vinden het ook heel belangrijk dat je een leuke schooltijd hebt. Daarom organiseren we regelmatig excursies naar bedrijven en beurzen, (buitenlandse) studiereizen en sporttoernooien.

Open dagen

Wil je meer weten over deze opleiding? Bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Heb je aanvullende vragen over de opleiding, neem dan contact op met ons servicecentrum via 010 – 429 02 66.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

Na de aanmelding word je uitgenodigd voor een intake. Deze intake is verplicht. Meer over de aanmeldprocedure vind je hier.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.

Opleidingsniveau:
mbo niveau 4
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
3 jaar
Start:
7 september 2020
Branche:
Luchtvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma
mbo-niveau 3 diploma

Waalhaven Z.z. 16

3088 HH Rotterdam

Telefoon: 010 42 90 266

E-mail: mboluchtvaart@stc-r.nl