Kapitein / manager binnenvaart - Rijn- en binnenvaart

Kapitein manager binnenvaart STC mbo college

Je toekomstig beroep

Als kapitein / manager binnenvaart werk je in een omgeving waarin de schepen groter en de ondernemingsvormen complexer worden. Er wordt steeds meer kennis en professionaliteit gevraagd op terreinen die buiten het varen liggen. Goed navigeren blijft een vereiste, maar steeds vaker hebben binnenvaarders behoefte aan managementvaardigheden om ondernemingen met veel personeel te kunnen leiden. De grens tussen wal en schip vervaagt; een kapitein die weet hoe logistiek werkt is beter in staat om de zaken aan boord goed te regelen.

Je opleiding en vakkenpakket

De opleiding leidt niet alleen op voor kapitein in de binnenvaart maar ook voor aanverwante walfuncties in de logistieke sector. In het eerste en het derde jaar van je opleiding loop je een half jaar stage op een binnenvaartschip. In het vierde jaar loop je een half jaar stage in een walfunctie. Een deel van je opleiding breng je door aan boord van onze opleidingsschepen. Ook ga je oefenen op de binnenvaartsimulator. Tijdens je opleiding krijg je les in de vakken als: Algemene ondernemersvaardigheden, Marifoon, Navigeren en manoeuvreren, Beheer schip, Radar, Financieel management, Scheepswerktuigkundige, Topografie en getijdenleer. Om goed te kunnen communiceren in het buitenland leer je ook Engels en Duits.

Bekijk onze binnenvaartvideo en krijg alvast een idee van wat je in de opleiding Kapitein / manager binnenvaart kunt verwachten.

Goed om te weten

Een medische keuring is onderdeel van het inschrijfproces.

Na afronding van deze opleiding en voldoende vaartijd krijg je niet alleen een groot vaarbewijs A/B, maar ook een vestigingsvergunning om jezelf als zelfstandig ondernemer of kapitein-eigenaar te vestigen. Met dit mbo-diploma heb je ook meteen een radardiploma, een ADN-certificaat en een marifooncertificaat op zak. Daarmee mag je op alle binnenvaartschepen varen.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

 

Waar kun je aan de slag?

Na je opleiding kun je op alle binnenvaartschepen varen, maar ben je ook klaar voor diverse walfuncties in de logistieke sector.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.
Schoolkosten Rotterdam Kapitein / manager binnenvaart – bol

Na je opleiding

Heb je na het volgen van deze opleiding nog zin om door te leren? Dan kun je voor een hbo-opleiding bijvoorbeeld terecht bij de Rotterdam Mainport Institute.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

Opleidingsniveau:
mbo niveau 4
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
4 jaar
Start:
9 september 2019
Branche:
Rijn- en binnenvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl