Treinmachinist - Rail

mbo-opleiding Treinmachinist | STC mbo college Rotterdam

Je toekomstig beroep

Is treinmachinist worden je droom? Dan is onze opleiding machinist railvervoer een mooi startpunt om dit waar te maken. Als machinist is het belangrijk dat je een goed reactievermogen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Bovendien moet je je in dit beroep goed en lang concentreren. Lukt dat? Dan is het vak van treinmachinist op je lijf geschreven. Als machinist houd je je met name bezig met rangeren, besturen en controleren van spoorvoertuigen. Uiteraard ken je het spoornet, de  spoorregelgeving en de veiligheidsprocedures op je duimpje.

In onderstaande video neemt Jordy, student op het STC, je mee naar zijn werkplek in de Waalhaven:

Je opleiding en vakkenpakket

Deze brede opleiding leidt je op voor het diploma ‘Machinist volledig bevoegd’. Je leert rijden op zowel een goederentrein, als op een trein die ingezet wordt voor reizigersvervoer, of op een werktrein die gebruikt wordt in de spooraannemerij. Je leert alles over spoorregelgeving, veiligheid, techniek en het informeren van reizigers. Tijdens je machinisten opleiding ga je aan de slag op onze unieke ERTMS-simulator. Aan het eind van de opleiding treinmachinist ben je ook in staat eenvoudige storingen aan de trein te verhelpen.

Goed om te weten
Een medische en psychologische keuring is vereist voordat je met de opleiding kunt starten. Het STC mbo college vergoedt een deel van deze kosten.

Aan het eind van je opleiding leg je het verplichte VVRV-examen af. Dit examen kost € 1.452,00 exclusief btw. Dit bedrag betaal je in twee jaar tegelijk met de schoolkosten.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Leuk om te weten

Als je op het STC mbo college de opleiding Machinist railvervoer volgt, kan je gratis lid worden van de vakbond voor de duur van de opleiding. De Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) heeft een speciale jongerenafdeling opgericht, onder de naam Jongeren Organisatie Railvervoer (JOR). Met de JOR wil de vakbond jongeren tot 26 jaar kennis laten maken met de vakbondswereld. Alle jongeren tot 26 die nu al lid zijn van de VVMC worden automatisch lid van JOR. Op de VVMC-site staat meer info en een aanmeldformulier.


NIEUW! Gecombineerde bol-bbl-opleiding
Vanaf schooljaar 2018-2019 bieden we samen met NS een nieuwe gecombineerde bol-bbl-opleiding aan die je voorbereidt op een carrière bij NS.  Tijdens deze opleiding ga je in het eerste jaar vijf dagen per week naar school. In het tweede jaar ga je vier dagen per week in dienst bij NS op het traject Alphen aan den Rijn – Gouda, en ga je een dag in de week naar school om jezelf voor te bereiden op het eindexamen.


Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.

Waar kun je aan de slag?

Na je opleiding treinmachinist ga je aan de slag bij een personenvervoerder zoals NS waar je dagelijks met reizigers in contact bent, zoals in deze video. Of gaat werken bij een goederenvervoerder zoals DB Schenker of een spooraannemerij zoals Strukton.

Open dagen

Heb je nog vragen over de opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.


Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik hier om je aan te melden. 

Let op: Bovenin het scherm staat Machinist Railvervoer bol, maar geldt ook voor de bol/bbl-opleiding.


Aanmeldprocedure
Wanneer je je hebt aangemeld voor de opleiding, word je uitgenodigd voor een intake. Deze intake is verplicht.

Na afloop van de intake-activiteit krijg je een studiekeuzeadvies om te beginnen aan de opleiding. Dit kan een positief of negatief studiekeuzeadvies zijn.

 

Opleidingsniveau:
mbo niveau 3
Leerweg:
bol (mbo)
bol – bbl (mbo)
Duur:
2 jaar
Start:
9 september 2019
Branche:
Rail
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Waalhaven Z.z. 16

3088 HH Rotterdam

Telefoon: 010 - 42 90 266

E-mail: mborailvervoer@stc-r.nl

  • STC Group
  • STC Group