Maritiem waterbouwer / stuurman - Waterbouw

Stuurman waterbouw STC mbo college

Je toekomstig beroep

Als Stuurman waterbouw werk je in de waterbouwsector of bij een offshore-/baggerbedrijf. Tijdens het baggeren ben jij aan het werk in de machinekamer of op de brug van bijvoorbeeld een snijkopzuiger of een sleephopperzuiger. Je voert  controles en reparaties uit aan dek en houdt je bezig met navigeren en communiceren op de brug. Je werkt veel met computers, plaatsbepalingssystemen en andere ingewikkelde systemen die je helpen bij het manoeuvreren van een werktuig. Je gaat aan het werk op zelfvarend en stationair materieel en uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor het baggerproces.

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens je opleiding leer je alles over het waterbouw- en baggerproces. Je krijgt daarom onder andere les in vakken als Zeemanschap, Navigatie, Reisvoorbereiding, Meteorologie en  Maritieme communicatie. Een deel van je schooltijd breng je door op onze baggersimulatoren en brugsimulatoren. Hier leer je in een veilige omgeving omgaan met het baggerproces, de radar en manoeuvreren. In het eerste leerjaar krijg je ook les in techniek in het lassen/bankwerken lokaal en de machinekamer.

Goed om te weten
Met dit diploma op zak en de nodige vaartijd (die je in de praktijk opdoet) heb je een wereldwijde vaarbevoegdheid als stuurman en uiteindelijk kapitein op de grootste (zelfvarende) sleephopperzuigers, snijkopzuigers en andere zeeschepen.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Waar kun je aan de slag?

Na je opleiding kun je in binnen- en buitenland aan de slag bij baggerbedrijven.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.
Schoolkosten Rotterdam Maritiem waterbouwer / stuurman

Na je opleiding

Wil je na deze opleiding nog verder leren? Dan kun je voor een hbo-opleiding onder andere terecht bij de Rotterdam Mainport Institute.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

Opleidingsniveau:
mbo niveau 4
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
4 jaar
Start:
9 september 2019
Branche:
Waterbouw
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl