Matroos binnenvaart - Rijn- en binnenvaart

Matroos binnenvaart bbl | mbo niveau 2

Je toekomstig beroep

De matroos binnenvaart werkt samen met andere bemanningsleden aan boord van een binnenvaartschip. Je werkt in een klein team in onregelmatige diensten onder leiding van de kapitein of schipper. Als matroos binnenvaart voer je nautische, technische en operationele werkzaamheden uit. Als matroos woon en werk je aan boord van het schip. Dit vraagt om een flexibele instelling waarbij je zelfstandig moet kunnen werken.

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens je opleiding leer je de verschillende processen op het schip kennen en de specifieke, daarbij horende activiteiten. Je leert nautische werkzaamheden uit te voeren, omgaan met verschillende typen lading en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast besteden wij tijdens de opleiding ruim aandacht aan het wonen en werken op een schip, veiligheid en onderlinge communicatie. Je brengt een deel van je tijd door aan boord van onze opleidingsschepen. Ook  krijg je vakken als: Rekenen, Nederlands, Engels, Duits, Topografie, Navigatie, Meren en ontmeren en Schiemanswerk. Ook breng je een deel van je opleiding door op het ponton, waar je de praktijkvakken Roeien en wrikken en Schiemanswerk krijgt.

Om je beeld bij de opleiding nog beter te kunnen vormen, hebben we deze Matroos binnenvaart-video gemaakt.

Goed om te weten

  • Een onderdeel van het inschrijfproces is een medische keuring.
  • Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om aan deze opleiding te kunnen deelnemen. Je krijgt dan wel een entreetoets Nederlands en Rekenen.
  • Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Meer weten?
Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mevrouw Angela Middelman via 010 – 44 86 351 of per mail via mbobinnenvaart@stc-r.nl 

Waar kun je aan de slag?
Na je opleiding kun je aan de slag als Matroos op een binnenvaartschip.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.
Schoolkosten Rotterdam Matroos binnenvaart – bbl

Na je opleiding

Heb je na het afronden van deze opleiding nog geen zin om te gaan werken? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Schipper binnenvaart. Onze oud-leerling Wesley werkt aan boord als matroos en werd onlangs geïnterviewd, klik hier om via onze Facebookpagina het interview te lezen.

 

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past?  Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden?
Natuurlijk is het mogelijk om je direct aan te melden voor deze opleiding. Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina. Jouw aanmelding ontvangen we graag voor 15 februari 2019. De maart-klas start alleen wanneer er voldoende aanmeldingen zijn.

Opleidingsniveau:
mbo niveau 2
Leerwegen:
bbl (mbo)
Duur:
2 jaar
Start:
9 september 2019
Branche:
Rijn- en binnenvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma basisberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
mbo-niveau 1 diploma
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma
entreetoets

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl

  • STC Group
  • STC Group