Operationeel technicus - Procesindustrie

Operationeel technicus operations STC mbo college

Je toekomstig beroep

De operationeel technicus – verdieping operations werkt als procesoperator bij een energiecentrale, in de (petro)chemische industrie of bijvoorbeeld bij een waterzuiveringsbedrijf. Je bent een echte vakman / vakvrouw. Je bewaakt het proces van technisch ingewikkelde systemen vanuit de controlekamer en zorgt voor de kwaliteit en veiligheid. Daarnaast help je bij de installatie van nieuwe systemen en het in bedrijf stellen ervan. In de fabriek loop je de controlerondes en communiceer je met de controlekamer. Soms voer je kleine onderhouds-werkzaamheden uit zoals het smeren, reinigen en vervangen van onderdelen.

De operationeel technicus – verdieping maintenance werkt als eerste monteur. In deze functie houd je je bezig met het onderhoud van installaties. Dit doe je bijvoorbeeld bij een energiecentrale, in de (petro)chemische industrie of bij een ziekenhuis. Dit gebeurt vaak preventief, dus voordat er iets kapot is. Daarnaast pleeg je correctief onderhoud (als er iets kapot is). Ook verricht je werk op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw, instrumentatie en ander specifiek technisch onderhoud.

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens deze driejarige opleiding krijg je een afwisselend pakket aan technische en exacte vakken zoals Rekenvaardigheid, Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde, Elektrotechniek en Procestechniek, Werkplaatstechniek en Proces-beheersing, Hulpsystemen, Technisch tekenen, Stoominstallaties, Veiligheid, milieu en kwaliteit, VCA, Processimulatie en Rotating & Mechanical (pneumatiek & hydrauliek). Daarnaast krijg je ook een aantal algemene vakken zoals Nederlands en Engels.

 

Goed om te weten

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Deelnemers met een vmbo-diploma (kl) hebben de mogelijkheid om in het tweede jaar door te stromen naar de niveau 4 opleiding Allround operationeel technicus.

Waar kun je aan de slag?
Met je diploma op zak kun je aan de slag bij een waterleidingbedrijf, in de (petro)chemische industrie, bij een zwembad of ziekenhuis.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.

Na je opleiding

Wil je na je opleiding nog verder leren? Dan kun je doorstromen naar de niveau 4 opleiding Allround operationeel technicus.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Kies hieronder voor de aanmeldlink met de juiste locatie:

Opleidingsniveau:
mbo niveau 3
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
3 jaar
Start:
9 september 2019
Branche:
Procesindustrie
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Kerkhoekstraat 1

3232 AE Brielle

Telefoon: 0181 - 412 799

E-mail: mboprocesindustrie@stc-r.nl