Scheeps- en jachtbouwkundige - Scheeps- en jachtbouw

Mbo Scheeps- en jachtbouw opleiding | STC Rotterdam

Je toekomstig beroep

Als scheeps- en jachtbouwkundige werk je op een werf in de scheeps- of jachtbouw. Je werkt mee aan de bouw of reparatie van het schip en bent vooral te vinden in de tekenkamer of op de werkvloer. De bouw of reparatie van een schip doorloopt verschillende fasen. Als Scheeps- en jachtbouwkundige ben je bij al deze fasen betrokken. Jij stuurt operationele werkzaamheden aan of werkt mee aan de uitvoering ervan. Je assisteert bij de (project)organisatie van de (nieuw)bouw en/of reparatie van een schip, van het begin tot het einde van een project. De diverse werven hebben hun productieproces op eigen wijze georganiseerd. Dat betekent dat de taken en verantwoordelijkheden heel verschillend zijn. Zo zal je bij de wat kleinere werven en bij een jachtbouwbedrijf eerder een bredere verantwoordelijkheid hebben. Bij de grotere werven heb je een meer specialistische of ondersteunende functie.

Je kunt betrokken zijn bij vrijwel alle verschillende fases in het proces: van het opstellen van een begroting en het maken van een basisontwerp tot de uitvoering en de nacalculatie. De wensen van de opdrachtgever(s) of klant(en) spelen hierin een heel belangrijke rol.

Je opleiding en vakkenpakket

Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Scheepsbouw Nederland en de HISWA en leidt je breed op. Met dit diploma heb je de kennis in huis om aan de slag te gaan in een technisch-commerciële functie bij een scheepsnieuwbouwbedrijf, een scheepsreparatiebedrijf of een jachtbouwbedrijf. Naast diverse technische vakken zoals Scheepsbouwkunde, Vaktekenen, Elektrotechniek, Sterkteleer en Automatisering, krijg je op een aantal algemeen vormende vakken. Dat zijn bijvoorbeeld Nederlands, Duits en Engels, Natuurkunde, Wiskunde, Recht en Economie.


De Stage van Stanley
Stanley volgde onze opleiding Scheeps- en jachtbouwkundige. In zijn derde jaar is hij geïnterviewd om jullie wat meer te laten zien van zijn stage. Lees het hele interview op Facebook.

Goed om te weten
Deze opleiding is uniek en wordt in deze vorm alleen bij het STC mbo college in Rotterdam aangeboden. Heb je geen wiskunde of natuurkunde in je pakket? Dan is het moeilijk om deze opleiding te volgen. In het derde en vier schooljaar loop je zes maanden stage bij een reparatie-, nieuwbouw- of jachtbouwwerf. Deze opleiding wordt ondersteund door de relevante brancheorganisaties.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

 

 

Waar kun je aan de slag?

Na het afronden van je opleiding kun je aan de slag bij de volgende bedrijven:

  • Scheepsbouwer
  • Jachten(af)bouwer
  • Ontwerpbureau
  • Offshore industrie

 

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.
Schoolkosten Rotterdam Scheeps- en jachtbouwkundige – bol
Schoolkosten Rotterdam Engineer maritieme techniek – bol

Na je opleiding

Nog geen zin om na je opleiding te gaan werken? Dan ben je onder andere van harte welkom bij het Rotterdam Mainport Institute voor een vervolgopleiding op hbo-niveau.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

 

Opleidingsniveau:
mbo niveau 4
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
4 jaar
Start:
9 september 2019
Branche:
Scheeps- en jachtbouw
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl