Schipper binnenvaart - Rijn- en binnenvaart

Schipper binnenvaart STC mbo college

Je toekomstig beroep

De schipper binnenvaart werkt samen met bemanningsleden op een binnenvaartschip. Als schipper ben je verantwoordelijk voor de navigatie van het schip. Je geeft bemanningsleden opdracht tot nautische, operationele en huishoudelijke taken en helpt zelf ook bij de uitvoering daarvan. Als schipper ben je verantwoordelijk voor de navigatie van het schip en de uitvoering van het veiligheids-, milieuzorg- en kwaliteitsbeleid. Je geeft leiding aan bemanningsleden bij het (leren) uitvoeren van nautische, operationele en huishoudelijke taken en helpt zelf ook bij de uitvoering daarvan. Daarnaast begeleid je mbo-studenten bij hun praktische opleiding. Ook ben je verantwoordelijk voor de scheepsadministratie.

Je opleiding en vakkenpakket

Na het afronden van je opleiding en met voldoende vaartijd behaal je een schippersdiploma ofwel een groot vaarbewijs A/B. Een deel van je opleiding breng je door op onze opleidingsschepen en op onze binnenvaartsimulator. Tijdens je opleiding krijg je onder andere de volgende vakken: Scheepwerktuigkunde, Reparatie en onderhoud, Lassen en bankwerken, Navigeren en manoeuvreren, Veiligheid, Beheer schip, Topografie en getijdeleer, Marifonie, Reglementen en betonning, Radar, Praktijkvaren, Nederlands, Engels en Duits.

Bekijk onderstaande binnenvaartvideo om alvast een beeld te krijgen van onze binnenvaartopleidingen.

Goed om te weten

Een medische keuring is onderdeel van het inschrijfproces.

Met ons mbo-diploma heb je ook meteen een radarcertificaat, een ADN-certificaat en een marifooncertificaat op zak.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Waar kun je aan de slag?

Je werkt na je opleiding in loondienst bij een binnenvaartonderneming. Dit doe je onder leiding van de kapitein of je vaart zelfstandig het binnenvaartschip voor een varende ondernemer.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.
Schoolkosten Rotterdam Schipper binnenvaart – bbl
Schoolkosten Rotterdam Schipper binnenvaart – bol

 

Na je opleiding

Wil je na afronding van deze opleiding verder leren? Dan kun je doorstromen naar de niveau 4 opleiding Kapitein/manager binnenvaart.  Een opstapje nodig voor je aan deze opleiding op niveau 3 kunt beginnen? Start dan met de niveau 2 opleiding Matroos binnenvaart.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail  aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Kies dan de juiste aanmeldlink hieronder:

Opleidingsniveau:
mbo niveau 3
Leerweg:
bbl (mbo)
bol (mbo)
Duur:
3 jaar
Start:
9 september 2019
Branche:
Rijn- en binnenvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl

  • STC Group
  • STC Group