Schipper binnenvaart (niveau 3) - Rijn- en binnenvaart

Mbo-opleiding Schipper binnenvaart | STC mbo college Rotterdam

Je toekomstig beroep

De schipper binnenvaart werkt samen met bemanningsleden op een binnenvaartschip. Je geeft bemanningsleden opdracht tot nautische, operationele en huishoudelijke taken en helpt zelf ook bij de uitvoering daarvan. Als schipper ben je verantwoordelijk voor de navigatie van het schip en de uitvoering van het veiligheids-, milieuzorg- en kwaliteitsbeleid. Daarnaast begeleid je mbo-studenten bij hun praktische opleiding. Ook ben je verantwoordelijk voor de scheepsadministratie.

Benieuwd of de opleiding Schipper binnenvaart iets voor jou is?

Bezoek onze open dag! Op zaterdag 11 december kom je alles te weten over onze opleidingen van Scheepvaart. Kom jij ook langs?

Kun je niet komen? Elke 1e en 3e maandag van de maand staan we voor je klaar met STC Live.
Onze voorlichters beantwoorden jouw vragen over onze opleidingen.

Meer over STC Live

Je opleiding en vakkenpakket

Na het afronden van je opleiding en met voldoende vaartijd behaal je een schippersdiploma ofwel een groot vaarbewijs A/B. Een deel van je opleiding breng je door op onze opleidingsschepen en op onze binnenvaartsimulator. Omdat theorie ook een belangrijk onderdeel van je opleiding is, leer je alles over Scheepwerktuigkunde, Reparatie en onderhoud, Navigeren en manoeuvreren, Veiligheid, Topografie en getijdenleer, Marifonie, Reglementen en betonning en Radar.  Ook krijg je talen als Nederlands, Engels en Duits. Na je opleiding ga je in loondienst bij een binnenvaartonderneming. Dit doe je onder leiding van de kapitein, of je vaart zelfstandig het binnenvaartschip voor een varende ondernemer.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Leuk om te weten

Met ons mbo-diploma heb je ook meteen een radarcertificaat, een ADN-certificaat en een marifooncertificaat op zak. En wil je na afronding van deze opleiding verder leren? Dan kun je doorstromen naar de niveau 4 opleiding Kapitein/manager binnenvaart.

Open dag en voorlichting

Benieuwd of deze opleiding bij je past? Bezoek dan een open dag, doe mee aan een voorlichting van STC live of kijk wanneer het jou uitkomt de online voorlichting terug.

Ben je nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Heb je aanvullende vragen over de opleiding, neem dan contact op met ons servicecentrum via 010 – 448 64 39.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan op de juiste button hieronder.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding.

Ben je 18 jaar of ouder, start of volg je een bbl-opleiding en betaalt jouw werkgever of een andere instantie voor jou het wettelijk verschuldigde cursusgeld? Vul dan deze machtiging samen met het bedrijf/instantie in. De ingevulde machtiging dien je voor aanvang schooljaar naar ons op te sturen.

Studie in Cijfers
Ben je benieuwd naar de kans op stage en werk van deze opleiding? Klik dan door naar Studie in Cijfers:

Mbo-opleiding Schipper binnenvaart | STC mbo college Rotterdam

Opleidingsniveau:
mbo niveau 3
Leerweg:
bbl (mbo)
bol (mbo)
Duur:
3 jaar
Start:
30 augustus 2021
Branche:
Rijn- en binnenvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg;
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4;
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma;
mbo-niveau 2 diploma;

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl