Schipper machinist beperkt werkgebied - Zeevaart

Je toekomstig beroep

Als schipper machinist beperkt werkgebied werk je op een schip dat dienst doet in de offshore, bij de kustwacht, een loodsdienst of havendienst. Dat kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Je loopt wacht, houdt je bezig met navigatie en verhelpt eenvoudige technische storingen. Je werkt in onregelmatige diensten en het kan voorkomen dat je continu aan boord van het schip bent.

Je opleiding en vakkenpakket

De opleiding bereidt je voor op een veelzijdige functie. De opleiding is tevens een uitstekende basis voor de vervolgopleiding Stuurman / werktuigkundige kleine schepen.

Tijdens de opleiding leer je zowel de taken van de stuurman als van de scheepswerktuigkundige. Na het behalen van je diploma krijg je beide vaarbevoegdheden. Tijdens je opleiding laten wij je zoveel mogelijk oefenen in de praktijk. Dit doe je tijdens de vaarweek op ons opleidingsschip en tijdens je stageperiode.

Voordat je daadwerkelijk de zee opgaat, oefen je op verschillende simulatoren zoals de brugsimulator en de machinekamersimulator. Ook breng je een deel van je tijd door in het lassen / bankwerkenlokaal en de machinekamer. Tijdens je opleiding krijg je les in de volgende vakken: Voortstuwing, Hulpsystemen, Machinekamer, Automatisering, Navigatie, Manoeuvreren, Wiskunde, Natuurkunde, Cargo en Control. Om goed te kunnen communiceren met bemanningsleden leer je ook Engels

Goed om te weten
Om aan deze opleiding te kunnen beginnen, moet je een medische keuring ondergaan. Keuringsartsen en verdere informatie vind je op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

 

Waar kun je aan de slag?

Na je opleiding kun je terecht op diverse soorten schepen in binnen- en buitenland.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.

 

Na je opleiding

Heb je na je opleiding nog zin om verder te leren? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Stuurman / werktuigkundige kleine schepen.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Kies hieronder voor de aanmeldlink met de juiste locatie:

Opleidingsniveau:
mbo niveau 2
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
2 jaar
Start:
9 september 2019
Branche:
Zeevaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma basisberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
mbo-niveau 1 diploma
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl