Stuurman / werktuigkundige vissersschepen SW5 - Zeevisvaart

Visserij officier kleine schepen SW5 STC mbo college

Je toekomstig beroep

Als Stuurman / werktuigkundige vissersschepen werk je op een trawler of kotter van maximaal 60 meter lengte. Afhankelijk van het soort schip, blijf je in de Nederlandse wateren of ga je verder van huis. Je werkt als stuurman en als scheepswerktuigkundige. Je houdt je bezig met navigatie, communicatie en techniek. Je loopt wacht op de brug en controleert of het schip de juiste koers vaart. Je zorgt voor het onderhoud van de installaties aan boord. Ook help je mee bij het binnenhalen van de vis en help je deze te verwerken. Verder zorg je voor het onderhoud van de installaties aan boord. Een avontuurlijke baan die dichtbij de natuur staat.

Je opleiding en vakkenpakket

Bij ons op school leer je navigeren zodat je op een veilige en economische wijze naar de visgronden kunt stomen. Daarnaast leer je hoe het technisch onderhoud aan boord moet uitvoeren zodat je alle mogelijke storingen aan boord kunt verhelpen. Maar er is vooral aandacht voor alles wat met het vissen te maken heeft. Je leert netten boeten en repareren en scholen vis opsporen met behulp van de apparatuur aan boord. Ook leer je hoe je op verantwoorde wijze vis moet vangen en verwerken. Tijdens je opleiding krijg je les in onder andere de volgende vakken: Navigatie, Meteo, Instrumenten, Elektrotechniek, Voortstuwing, Vismethoden, Visserijkunde theorie, Visverwerken theorie, Netten berekenen en Machinekamer. Een deel van je opleiding breng je door op de unieke visserijsimulator en in het boetlokaal.

Goed om te weten
We bieden deze opleiding aan op onze locaties in Katwijk en in Stellendam. De opleiding werd voorheen aangeboden onder de naam Visserij officier kleine schepen SW5.

Om aan de opleiding Stuurman / werktuigkundige vissersschepen SW5 te kunnen beginnen, moet je een medische keuring ondergaan. Keuringsartsen en verdere informatie vind je op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Waar kun je aan de slag?

Na je opleiding kun je aan de slag op trawlers en kotters van maximaal 60 meter lang.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.
Schoolkosten Katwijk aan Zee Stuurman / werktuigkundige vissersschepen SW5  – bol
Schoolkosten Stellendam Stuurman / werktuigkundige vissersschepen SW5 – bol

Na je opleiding

Wil je na je opleiding verder leren? Dan kun je met dit diploma doorstromen naar de opleiding Visserij officier alle vissersschepen S4/W4.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Kies hieronder voor de aanmeldlink met de juiste locatie:

 

 

Opleidingsniveau:
mbo niveau 3
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
3 jaar
Start:
9 september 2019
Branche:
Zeevisvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl