Stuurman / werktuigkundige zeevisvaart SW6 - Zeevisvaart

Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6 STC mbo college

Je toekomstig beroep

Als Stuurman / werktuigkundige zeevisvaart werk je op een trawler of kotter van maximaal 45 meter. Afhankelijk van het schip waar je op werkt blijf je in de Nederlandse wateren of ga je verder van huis. Je belangrijkste taken aan boord zijn het wachtlopen en het onderhouden van de technische installaties. Daarnaast zet je de netten uit en controleer je deze. Na het vangen van de vis verwerk je deze zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Je streeft daarbij naar een optimale kwaliteit van de vis en werkt volgens de wettelijke voorschriften op het gebied van gezondheid en milieu.

Je opleiding en vakkenpakket

Bij ons op school leer je navigeren zodat je op een veilige en economische wijze naar de visgronden kunt stomen. Daarnaast leer je hoe het technisch onderhoud aan boord moet uitvoeren zodat je alle mogelijke storingen aan boord kunt verhelpen. Maar er is vooral aandacht voor alles wat met het vissen te maken heeft. Je leert netten boeten en repareren en scholen vis opsporen met behulp van de apparatuur aan boord. Ook leer je hoe je op verantwoorde wijze vis moet vangen en verwerken. Tijdens je opleiding krijg je les in onder andere de volgende vakken: Navigatie, Meteo, Instrumenten, Elektrotechniek, Voortstuwing, Vismethoden, Visserijkunde theorie, Visverwerken theorie, Netten berekenen en Machinekamer. Een deel van je opleiding breng je door op de visserijsimulator en in het boetlokaal.

Goed om te weten
Om aan de opleiding Stuurman / werktuigkundige zeevisvaart SW6 te kunnen beginnen, moet je een medische keuring ondergaan. Keuringsartsen en verdere informatie vind je op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Wil je een opleiding voor de zeevisvaart combineren met een baan? Neem dan contact op met onze collega’s van STC Training & Consultancy. Zij verzorgen buiten het reguliere mbo-onderwijs cursussen en training voor volwassenen en professionals in onder andere de scheepvaart.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Waar kun je aan de slag?

Met dit diploma en de benodigde vaartijd (die je opdoet in de praktijk) kun je aan de slag op een trawler of kotter van maximaal 24 meter lengte in een beperkt werkgebied.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.
Schoolkosten Katwijk aan Zee Stuurman / werktuigkundige zeevisvaart SW6 – bol
Schoolkosten Stellendam Stuurman / werktuigkundige zeevisvaart SW6 – bol
Schoolkosten Stellendam Stuurman / werktuigkundige zeevisvaart SW6 – bbl

Na je opleiding

Heb je na deze opleiding nog zin om verder te leren? Dan kun je doorstromen naar de opleiding tot Stuurman / werktuigkundige vissersschepen SW5.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Kies hieronder voor de aanmeldlink met de juiste locatie en de juiste leerweg:

 

 

Opleidingsniveau:
mbo niveau 2
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
2 jaar
Start:
9 september 2019
Branche:
Zeevisvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma basisberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
mbo-niveau 1 diploma
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl